woensdag 16 november 2016

Merck

Duitse wortels zijn twee beursgenoteerde farmaciebedrijven die Merck heten en dat is voor beleggers nog wel eens verwarrend. Beide Mercks komen bovendien voort uit liet zelfde Duitse apothekersbedrijf dat werd gestart in het Darmstadt van de 17e eetiw. Aan het eind van de eerste wereldoorlog werd de Amerikaanse tak van (1.1t bedrijf gebruikt voor herstelbetalingen en werd zodoende een zelfstandige Amerikaanse onderneming.

Merck en Co

In de VS en Canada gebruikt dat bedrijf (NYSE code M RK) sindsdien de naam Merck & Co. Buiten Noord-Amerika staat het bekend als MSD (Merck, Sharp & Dohme). Het moederbedrijf ging verder onder dezelfde naam en staat genoteerd aan de Duitse effectenbeurs, verwarrend genoeg is het daar ook te vinden met fondscode MRK. Het Duitse Merck zit in de DAX, het Amerikaanse Merck in de I )ow Jones index. Behalve het gebruik van de merknaam hebben de twee niets (neer met elkaar te maken. De Amerikanen opereren in Europa dus onder de naam MSD waarvan ook het van Akzo afkomstige Organon tegenwoordig een onderdeel is. Het Duitse Merck opereert in Noord-Amerika dan weer onder de naam EMD (1 inanuel Merck Darmstadt). Het Amerikaanse Merck is nu bijna vier keer zoveel waard als het in 1668 gestarte voormalige Duitse moederbedrijf, dat met 37 miljard euro ook bepaald geen apotheker op de hoek meer is. Merck & Co maakt onder meer de medicijnen ,lanuvia (diabetes), Zetia (cholesterol) en ontstekingsremmer Remicade. Net als bij Prizer is bij Merck dividend een aandachtspunt. Over het algemeen gaan beleggers zich afvragen of een dividend houdbaar is als de payout-ratio (het percentage van de winst per aandeel dat wordt uitgekeerd als dividend) te hoog wordt en dat is bij Merck de laatste jaren wel vaak het geval. Er zitten in de winstcijfers wel vaak eenmalige zaken die het beeld vertroebelen.

$ 3,85 per aandeel

Zonder de kosten voor herstructureringen en dergelijke komt de winst dan hoger uit. Voor 2016 wordt een winst per aandeel van 3,85 dollar verwacht, waardoor het aandeel 13,8 keer de winst doet. Merck is kosten aan het maken om de expiratie van enkele belangrijke patenten op te vangen, zoals die van astmamedicijn Singulair en kankermedicijn Temodar. Daarnaast werd in 2014 Idenix Pharmaceuticals overgenomen voor 4 miljard dollar en dat moet ook worden ingepast. Veel van die eenmalige kosten lijken bij Merck inderdaad eenmalig. Daarnaast zorgt de solide balans en de recente goedkeuring van Keytruda ervoor dat het dividend voorlopig niet in gevaar zal komen. Keytruda is een veelbelovend medicijn dat wordt ingezet bij de behandeling van verschillende soorten kanker. Merck heeft de komende jaren wel last van het aflopen van patenten, maar vermoedelijk minder dan Pfizer. Pikant in dit verband is dat Pfizer een samenwerkingsverband heeft met het Duitse Merck. Daarin worden vooral medicijnen tegen kanker doorontwikkeld waar het Duitse Merck al succesvol mee heeft getest. Pfizer betaalde Merck daarvoor al honderden miljoenen dollars en dat zal de komende jaren nog meer worden. Dit drukt licht op de winstverwachting bij Pfizer. Als we de grootste farmaciebedrijven van de wereld tegen elkaar afzetten, zijn de verschillen in waardering niet al te groot. De koers-winstverhoudingen (op basis van de winsttaxatie voor 2016) liggen rond de 14, het dividendrendement is hoger dan 3 procent, de verwachte groeivoet ligt rond de 5 procent. Farmacieaandelen zijn defensieve beleggingen: de bedrijven kenmerken zich door een stabiele winst- en omzetontwikkeling en de winstmarges zijn hoog. Een aandeel uit deze sector mag eigenlijk niet in een goed gespreide aandelenportefeuille ontbreken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten